Kalvefrikassé med grønne grønnsaker

Lukten av mat som stillferdig simrer på komfyren, minner meg alltid om øyeblikkene når tiden står stille. Det sies at en god frikassé kan samle en familie rundt bordet på en kjølig høstdag. Denne klassiske retten, rik på smak og full av fargerike grønnsaker, er perfekt for de månedene når det bugner av friske råvarer.

Forberedelse av de friske ingrediensene

Frikassé er en rett som virkelig kommer til sin rett med friske, sesongbaserte grønnsaker. Tidlig på høsten, når purreløken står rank på åkeren, og de nye gulrøttene fortsatt har jord fra innhøstingen, vet du at tiden er inne for å forvandle disse skattene til noe magisk. Hjemme på kjøkkenet kan du nesten høre den knasende lyden når gulrøttene skjæres i skrå skiver, mens aspargesene elegant knekker, og de grønne ertene ruller over skjærefjølen.

Skap smak med sesongens kjøtt

I sentrum av denne retten er mørt kalvekjøtt, som får ta en drømmende svømmetur i en buljong som damper av laurbærblad og pepperkorn. For å få den beste smaken bør kalvekjøttet være i sesong, når høstens kulde siver inn, og kjøttets naturlige sødme kan smelte sammen med den grønne purreløken og de grove skivene av gulrøtter.

Slik tilpasser du frikasseen din

Når du lager frikassé, er det mye rom for eksperimentering. Prøv å tilsette litt hvitvin i suppen for en ekstra dybde, eller dryss litt sitronskall i sausen for en frisk vri. Noen foreslår kanskje å helle i en skvett fløte for en mer kremet tekstur, noe som vil gi retten en annen dimensjon.

Ingredienser

  • 800 g kalvekjøtt
  • 1,5 l buljong (kylling eller grønnsak)
  • 1 purreløk (den grønne delen, skåret i skiver)
  • 2 gulrøtter (i grove terninger)
  • 2 laurbærblad
  • 1 klype salt
  • 20 pepperkorn
  • 2 purreløk (i skiver på ca. 1 centimeter)
  • 2 gulrøtter (ca. 1 centimeter skrå skiver)
  • 8 asparges (husk å knekke av nederste del)
  • 3 dl erter
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4-5 dl suppe (fra koking av kalvekjøttet)
  • 1 håndfull persille (finhakket)
  • Salt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte

  1. Koking av kalvekjøtt: Ha buljong i en kjele og kok opp. Tilsett kjøttet og la det koke opp igjen. Skru ned varmen og la retten simre i halvannen time under lokk. Skum av suppen hvis nødvendig.
  2. Damping av grønnsaker: Damp gulrøttene i 5 minutter, så tilsettes purreløken og dampes i ytterligere 3-4 minutter. Til sist tilsettes erter og asparges, og kjelen tas straks av varmen.
  3. Saus til frikassé: Ha smør i en kjele, og når det er nesten brunt, tilsettes melet. Visp rundt og hell gradvis i suppen. La sausen koke gjennom.
  4. Samle frikasséen: Tilsett kjøttet og grønnsakene i sausen og la det simre i 4-5 minutter, slik at frikasséen varmes gjennom.
  5. Servering: Vend inn friskhakket persille rett før servering. Server kalvefrikasséen umiddelbart sammen med nykokte poteter.

Mens du lener deg tilbake og nyter en bit av denne frikasséen, blir det tydelig hvordan de enkle ingrediensene forvandles til en smaksymfoni. Varmen fra suppen og urtenes styrke bringer liv til et måltid som kan nytes med hver nye sesong. Del denne opplevelsen med dine nærmeste og la oppskriften leve videre som en del av deres kulinariske arv.

Del artiklen: