Perfekte kaldhevede rundstykker til familien

Duften av nybakte rundstykker som langsomt sprer seg fra ovnen, minner meg alltid om tidlige morgener, når solens første stråler treffer kjøkkenbenken. For mange er det en ekte helgetradisjon å samle familien rundt nybakte kaldhevede rundstykker, ledsaget av kos og latter.

Slik lager du kaldhevede rundstykker

Tenk deg scenen: en stille kveld på kjøkkenet, der dagens hektiske aktiviteter roer seg ned. Du samler ingrediensene til de herligste kaldhevede rundstykkene, som skal skjemme bort familien neste morgen. Du finner frem din favorittbolle med god plass til at deigen kan utfolde seg.

Ingrediensene som utgjør forskjellen

Det er de små detaljene som gjør hele forskjellen når det gjelder ingrediensene. Enten du foretrekker bare hvetemel eller liker å eksperimentere med litt grovere mel, som sammalt hvete, vil denne listen dekke behovet ditt:

  • 375 g hvetemel
  • 150 g sammalt hvete (kan erstattes med mer hvetemel eller annet mel)
  • 4 dl kaldt vann
  • 12 g gjær (fersk eller tørrgjær, juster mengden etter behov)
  • 2 ss olivenolje (kan erstattes med solsikkeolje)
  • 12 g salt
  • Evt. havregryn, frø eller kjerner til topping

Kjøkkenets stille nattlige symfoni

Det er som en hemmelig symfoni: vann og gjær møtes i bollen. Tilsetningen av olje, mel og salt fullfører orkesteret, og snart begynner rytmene av sleiven som arbeider seg gjennom deigen. En rustikk lyd oppstår når alt samles, nesten som lyden av høstblader som knaser under foten. Nå starter magien ved kjøkkenbenkens lune ettermiddagstemperatur.

Fra natt til morgen: heving og baking

Etter at deigen har hvilt og nesten blitt levende, setter du den forsiktig til kjøling. Natten bringer både kulde og omsorg til de enkle ingrediensene, og i kjøleskapets mørke formes morgendagens glede.

Rundstykker klare til å bakes

Neste dag fylles kjøkkenet med liv. Deigen tas frem, og med en sleiv dyppet i vann formes små rundstykker som toppes med havregryn om ønskelig. For ekstra volum kan du la dem etterheve i 20 minutter under et kjøkkenhåndkle hvis tiden tillater det.

Tips til din egen vri

Involver familien i prosessen ved å oppfylle deres ønsker; kanskje vil noen ha solsikkekjerner for ekstra tyggemotstand, eller kanskje en blanding av nøtter. Hver gang du gjør en liten endring, skaper du en ny historie for familien.

Den ultimate bakingen

Forvarm ovnen til 230 grader. Akkurat idet rundstykkene settes inn, begynner den magiske forvandlingen. Bruk gjerne bakestål for ekstra sprø bunn, eller varm opp en stekeplate – etter 18 minutter vil du ha gyldne rundstykker med deilig skorpe.

Slik bevarer du rundstykkene

Når rundstykkene endelig tas ut av ovnen, sender de ut en duft som lover noe spesielt. La dem avkjøles på rist før du serverer familien. Oppbevar eventuelle rester i en lufttett pose, eller frys dem så de kan nytes gjennom uka. På en rolig helgemorgen kan du varme dem opp igjen ved 200 grader – og familien kan nok en gang samle seg over dagens første kaffekopp.

Med denne oppskriften kan enhver familie finne frem til sine favoritt-rundstykker. Restene kan lett varmes opp til nye koselige frokoster gjennom hele uka.

Del artiklen: